fbpx

Okno żywieniowe. Styl życia naszych przodków.

okno żywieniowe. styl życia naszych przodków

Powrót do korzeni.

Dawno, dawno temu powstał człowiek. W jakich okolicznościach ? Mniejsza o to. Ważne, aby zrozumieć, że był to proces ewolucyjny. Nie pojawiliśmy się w formie takiej jak dzisiaj jesteśmy znikąd. Organizm człowieka rozwijał się latami. Stopniowo ewoluowały nasz układ hormonalny, trawienny, nerwowy. W sumie proces ewolucji człowieka trwał miliony lat. Nasi poprzednicy Homo habilis (człowiek zręczny) pojawili się na ziemi 1,9 mln lat temu! Śmiało możemy stwierdzić, że okno żywieniowe jako styl życia jest z nami już od milionów lat!

„Skróćmy” trochę horyzont czasowy. Przyjmuje się, że ludzie w formie, w jakiej teraz żyjemy, pojawili się na naszej planecie ok 190 tysięcy lat temu. Sto dziewięćdziesiąt tysięcy lat. To właśnie do tego wydarzenia odnosić będę moje obliczenia.

Okno żywieniowe. Styl życia

Rewolucja przemysłowa.

Rzeczywistość, jaką znamy dzisiaj, zaczęła się kształtować ok 250 lat temu. W okresie zwanym rewolucją przemysłową. W tym czasie zaczęły powstawać liczne fabryki, zwane wtedy manufakturami. Zaczęto „udoskonalać” procesy przemysłowej produkcji. Ruszyła masowa produkcja tkanin, metali i innych dóbr, których nie będziemy w tym artykule wymieniać. To, co nas interesuje, to początek masowej produkcji jedzenia. Taśmowa fabrykacja jedzenia, to pokłosie rewolucji przemysłowej. Swego czasu nowinka. Dzisiaj to rzeczywistość. Przetworzone jedzenie wkrada się do naszego życia na każdym kroku. Rewolucją przemysłowa przyniosła również zmiany związane ze stylem życia. Zaczęto wprowadzać normy czasu pracy, minimalne pensje. Ludzie zaczęli żyć wygodniej. Normą stały się śniadania, przekąski i siedzenie na kanapie po pracy. W dzisiejszych czasach żyjemy wygodniej z dnia na dzień. Z każdym dniem jemy co raz więcej śmieciowego jedzenia. Czy do tego szykowała nas ewolucja ?

Dewolucja

Postanowiłem porównać czas bytności człowieka na ziemi, z czasem, w którym człowiek rozpoczął spożywać wysoko przetworzone jedzenie. Matematyka jest prosta 250/190000=0,0013. Jak łatwo zauważyć, czas od rewolucji przemysłowej, to zaledwie 0,13% naszego czasu na ziemi. Czy w międzyczasie staliśmy się superludźmi? Czy uzyskaliśmy zdolność superszybkiej adaptacji ? Patrząc na epidemię otyłości i chorób przewlekłych, śmiem wątpić. Uważam, że nie jesteśmy stworzeni, do jedzenia żywności produkowanej w fabrykach. 250 lat z perspektywy ewolucji człowieka, to zdecydowanie za mało. To zbyt krótki czas, by w pełni zaadaptować się do przemysłowego jedzenia w XXI wieku.

Człowiek pierwotny w XXI wieku.

Okno żywieniowe to styl życia, do którego stworzyła nas ewolucja. Powinniśmy żyć zgodnie z tym, do czego zostaliśmy stworzeni. Nie wiesz jak to osiągnąć ?

W powrocie do korzeni pomoże Ci odpowiedź na następujące pytania.

  • Jak jedli nasi przodkowie ?
    • Zdobycie pożywienia = uczta. Człowiek pierwotny jadł dużo na raz. Nie znano metod konserwacji i przechowywania posiłków tak doskonałych jak dzisiaj. Jedzenie nie mogło być magazynowe miesiącami. Kierowano się zasadą co zdobyte – to spożyte
  • Co jedli nasi przodkowie ?
    • Zapewne różne rzeczy. Trudzili się łowiectwem i zbieractwem. W późniejszym czasie uprawy i hodowle. Na pewno nie jedli słodyczy,  nie pili syropu glukozo-fruktozowego. Zapewne też nie smażyli na oleju słonecznikowym.
  • Kiedy jedli nasi przodkowie ?
    • Jedli wtedy kiedy zdobyli jedzenie. Łowcy i zbieracze rankiem wyruszali po pożywienie, które później było przygotowywane i zjadane we wspólnym gronie. Nie jedli tostów z dżemem, przed wyruszeniem na spotkanie ze zwierzyną.

Każdy z nas intuicyjnie czuje, że taki był kiedyś los człowieka. Tak samo jak każdy z nas pewnie rozumie, dlaczego człowiek rozumny nie smażył kurczaków w panierce. Dlaczego zatem zapominamy o tym ? Dlaczego widząc epidemię otyłości nie przypominamy ludziom, co i kiedy powinni jeść ? Szprycowanie się lekami, „zdrową margaryną”, czy nawet chodzenie 15000 kroków dziennie, nie pomoże Ci osiągnąć zdrowej równowagi organizmu!

Intermittent fasting wg HOODY’ego

Intermittent fasting to w języku polskim nic innego jak okno żywieniowe. To nie jest zwykły slogan. Są to słowa, które powinny przypominać nam o naszej historii, o naszych korzeniach. Okno żywieniowe, to styl życia. Za tym hasłem kryje się o wiele więcej.

Dla mnie Intermittent Fasting to

  1. To chęć powrotu do korzeni,
  2. Chęć życia, zgodnie z naturą. Życia w sposób, w jaki nasz organizm został zaprogramowany.
  3. Spalanie tłuszczu bez ograniczania kalorii (nie wierzysz? Sprawdź tutaj)
  4. Opanowanie uczucia głodu
  5. Wykluczenie przetworzonych produktów z diety
  6. Poprawa profilu lipidowego. Spadek triglicerydów (Sprawdź tutaj)
  7. Poprawa wydolności układu krążenia. (Sprawdź tutaj)
  8. I wiele innych benefitów prozdrowotnych, o których napiszę w kolejnych artykułach.

Okno żywieniowe. Styl życia. Jak zacząć ?

Zacznij w bardzo prosty sposób. Zmień w swoim życiu tylko dwie rzeczy.

  1. Ogranicz czas, w którym spożywasz posiłki
    • Możesz zacząć od 12 godzin postu dziennie. Czyli kończysz jeść o siódmej wieczór, zaczynasz jeść o siódmej rano. Stopniowo ten okres wydłużaj. Niektórzy stosują nawet 23 godziny dziennie głodówki.
  2. Przestań pić słodzone napoje.
    • Cukier przyjmowany w formie płynnej, jest bardziej szkodliwy niż ten przyjmowany w formie stałej!

To bardzo prosty pierwszy krok. Mały krok, który w dłuższym terminie pozwoli Ci się zaadaptować do nowego stylu życia. Pomoże Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę przy zachowaniu spokoju ducha. Daj sobie tydzień. Pójdzie łatwo i będziesz chcieć więcej. Lepsze, zdrowsze życie jest na wyciągniecie ręki!

Chcesz zmiany w swoim życiu ?

Interesuje Cię poruszana przeze mnie tematyka?

Pobierz darmowy ebook. Zawiera porady dotyczące zastosowania okna żywieniowego, przykłady produktów, których musisz unikać, dzienne normy spożycia, przydatne tabele i wiele innych!

Pobierz EBOOK- „4 Kroki HOODY’EGO”.  

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o