fbpx

Glukoza na czczo. Czego nam nie mówią ?

Pomiar glukozy na czczo

Obecnie standardowym testem przesiewowym w diagnostyce cukrzycy jest pomiar stężenia glukozy na czczo. Czy glukoza na czczo to święty Graal diagnostyki ? Wyniki poniżej <100 mg/dl uznaje się za prawidłowe. W przypadku stężeń powyżej >100 mg/dl badanie się powtarza. Ponowny wynik >100 mg/dl oznacza przejście na specjalistyczną drogę diagnostyki w kierunku cukrzycy.

Hiperinsulinemia

Jest to stan podwyższonego stężenia insuliny we krwi. Wydzielanie insuliny we krwi jest ściśle powiązane ze spożywanymi węglowodanami. Hiperinsulinemia jest przyczyną wielu chorób. Zaczynając od zespołu metabolicznego, cukrzycy, chorobach układu krwionośnego, zawału, na chorobie Alzheimera kończąc.

Zatem, Janie Kowalski jak ustalisz, czy grozi Ci hiperinsulinemia ? To proste. Standardowo lekarz poleci Ci wykonanie, wspomnianego powyżej, pomiaru stężenia glukozy na czczo. Zatem czy mając glukozę na czczo poniżej 100mg/dL możemy czuć się pewnie ? Niestety nie.

Odkrycie dr Krafta

Dr J.R. Kraft poświęcił swoją karierę naukową na badanie metabolizmu węglowodanów, ze szczególnym uwzględnieniem poposiłkowych fluktuacji stężenia insuliny w organizmie. Odkrył on, że pomiar glukozy na czczo nie jest wiarygodnym wskaźnikiem hiperinsulinemii! Pomyślisz sobie „jak to? brzmi jak teoria spiskowa!”. Dr Kraft w celu udowodnienia swoich założeń przebadał poziomy glukozy i insuliny na czczo u ponad 16 tysięcy osób. U ponad 10 tysięcy z nich poziom glukozy był poniżej <100mg/dL. Czyli według obecnych norm były to osoby zdrowe. Jednak Dr Kraft przyjrzał się problemowi trochę bliżej. U każdej z tych osób mierzył odpowiedź insulinową i poziom glukozy w ciągu 5h po podaniu 100g glukozy. Pozwoliło mu to wyróżnić 5 modeli, z których cztery dotyczą osób o „prawidłowej” glikemii spoczynkowej (100mg/dL). Wyniki te zostały potwierdzone w kolejnych badaniach. Swój artykuł opieram na badaniu  potwierdzającym wyniki dr Krafta z roku 2015. Oryginał znajdziesz tutaj.

Model odpowiedzi insulinowej Krafta

Jak już wspomniałem, na przestrzeni około 20 lat Dr Kraft przebadał ponad 16 tysięcy osób. Sposób jego działania był następujący. Osoby po 10-16 godzinnym poście zgłaszały się rano do szpitala w celu oznaczenia poziomu glukozy na czczo. Następnie podawano im 100g glukozy i mierzono stężenie glukozy oraz insuliny w surowicy w ciągu 5 godzin. Pierwszy pomiar odbywał się po 30 minutach, drugi po godzinie. Kolejne 3 pomiary odbywały się również po godzinie. Łącznie daje to 5 godzin pomiarów. Cahterine Crofts wraz z partnerami wybrała z tej grupy 4185 osób, u których glukoza na czczo <100md/dL. Osoby te wg naszych norm nie kwalifikowali się oni do dalszej diagnostyki w kierunku hiperinsulinemii/cukrzycy. Zatem co wykazały pomiary Dr Krafta?

KRAFT I

Prawidłowy schemat odpowiedzi insulinowej. Charakteryzuje się spoczynkowym poziomem insuliny poniżej 30 µU/ml. Szczytowe stężenie insuliny jest osiągane do godziny czasu po przyjęciu dawki glukozy. Suma stężeń w drugiej i trzeciej godzinie nie przekracza 60 µU/ml. Schemat ten przedstawia poniższa rycina.

Glukoza na czczo. Model prawidłowej odpowiedzi insulinowej KRAFT I
Model prawidłowej odpowiedzi insulinowej KRAFT I
na podstawie pracy Catherine Crofts

KRAFT IIA

Graniczny schemat odpowiedzi insulinowej. W tym przypadku widzimy już pewne odchylenia w poposiłkowej odpowiedzi insulinowej, jednak normy zostają zachowane. W tym przypadku dopuszczalne spoczynkowe stężenie insuliny może być mniejsze niż 50 µU/ml. Szczytowy poziom stężenia insuliny we krwi tak jak w przypadku nr 1 również jest osiągany maksymalnie w ciągu godziny od przyjęcia dawki glukozy. Suma stężeń insuliny w drugiej i trzeciej godzinie może być wyższa niż 60 µU/ml jednak musi być mniejsza niż 100 µU/ml (przedział 60-100 µU/ml)

Glukoza na czczo. Model odpowiedzi insulinowej KRAFT IIA
Model odpowiedzi insulinowej KRAFT IIA
na podstawie pracy Catherine Crofts

KRAFT IIB

Ten wzór odpowiedzi insulinowej jest już typowym przykładem insulinooporności. Glukoza na czczo poniżej 100 mg/dl. Poziom insuliny na czczo jest tutaj taki sam jak w przykładzie 2A. Jednak suma stężeń insuliny mierzonej w drugiej i trzeciej godzinie od podania dawki glukozy przekracza ≥ 100 µU/ml.

Glukoza na czczo. Model  odpowiedzi insulinowej KRAFT IIB
na podstawie pracy Catherine Crofts
Model odpowiedzi insulinowej KRAFT IIB
na podstawie pracy Catherine Crofts

KRAFT III

Model trzeci to już zaawansowany przypadek hiperinsulinemii. Stężenie insuliny na czczo pozostaje ciągle poniżej ≤ 50 µU/ml. Stężenie spoczynkowe glukozy, również jest w normie. Jednakże szczytowe stężenie insuliny we krwi przypada na drugą, lub nawet trzecią godzinę po posiłku.

Glukoza na czczo. Model  odpowiedzi insulinowej KRAFT III
na podstawie pracy Catherine Crofts
Model odpowiedzi insulinowej KRAFT III
na podstawie pracy Catherine Crofts

KRAFT IV

W tym przypadku, (jak we wszystkich poprzednich!), stężenie spoczynkowe glukozy ciągle pozostaje w normie! Jednakże widzimy, że stężenie początkowe insuliny jest wysokie i przekracza ≥ 50 µU/ml.

Glukoza na czczo. Model  odpowiedzi insulinowej KRAFT IV
na podstawie pracy Catherine Crofts
Model odpowiedzi insulinowej KRAFT IV
na podstawie pracy Catherine Crofts

Prawidłowe stężenie insuliny

Doktor Kraft jako prawidłową odpowiedź insulinową określał tylko odpowiedź typu Kraft I. Pozostałe (Kraft II-IV) uważał za cierpiące na hiperinsulinemię. Stan ten nazwał cukrzycą in situ. Potwierdza to fakt utrzymujących się wyższych stężeń insulin we krwi osób z grup Kraft II-IV. Warunkami prawidłowej odpowiedzi insulinowej są:

  • spoczynkowe stężenie glukozy poniżej 100 mg/dl
  • spoczynkowe stężenie insuliny poniżej < 30 µU/ml
  • szczytowe stężenie insuliny 30-60 min. po podaniu glukozy
  • suma stężeń insuliny w drugiej i trzeciej godzinie pomiaru < 60 µU/ml

Glukoza na czczo. Statystyka

Okej. Zrobiłem test. Glukoza na czczo poniżej <100 mg/dl. Jakie są szanse, że jestem całkowicie zdrowy ? Niestety są one dość niskie! W analizie badań dr Krafta Catherine Crofts wykorzystała próbkę 4185 osób. Tylko 990 z nich (24%) miało zdrowy metabolizm węglowodanów!! Pozostałe 76% wykazywało zaburzenia gospodarki insulinowej. Dokładną statystykę przedstawia poniższa tabela.

Glukoza na czczo. Klasyfikacja hiperinsulinemii

Jak żyć ?

Jak sami widzicie standardowe badania w laboratorium zlecane przez lekarza rodzinnego nie oddają w pełni obrazu naszego zdrowia w zakresie metabolizmu węglowodanów. Prawidłowy wynik badania glukozy na czczo <100mg/dl. To tylko ok. 25% szansy na to, że jesteśmy zdrowi. Zatem jak sobie z tym poradzić? Można spróbować za pieniądze przeprowadzić taki test na sobie. Jednak myślę, że będzie to trudne, drogie i będą na Ciebie patrzeć jak na wariata (standardowe krzywe cukrowe i insulinowe, trwają tylko 2 godziny!) Przygotowałem dla Was ten artykuł nie dlatego, by każdy z Was wyruszył jutro na badania. Chcę Was uświadomić, że standardowe badania przesiewowe to nie wszystko. I moment, w którym w teście wyjdzie glukoza na czczo >100mg/dl to już zdecydowanie za późno!

Hiperinsulinemia rozwija się w nas powoli.

W ukryciu.

Nie daj się jej! Dbaj o swój poziom insuliny codziennie!\

Zapraszam Cię do pobrania darmowego Ebooka. Omawiam w nim 4 kroki, które poprawią Twoją odpowiedź insulinową.

4 kroki hoody'ego

Badania, z których korzystałem > tutaj << (otwiera się na nowej zakładce)">>> tutaj <<

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o